دال‌ مجوف چیست و چگونه اجرا می‌شود؟! آیا می دانید تفاوت دال مجوف و دال مشبک چیست؟! آیا سقف وافل نوعی دال مجوف است یا مشبک؟  در پاسخ به این سوالات باید گفت سقف مجوف، سقف‌هایی هستند که ساختارشان شبکه‌بندی یا حفره مانند است، سقف مجوف امروزه بیشتر در صنعت ساختمان مشاهده می شود. علت اصلی شبکه‌بندی یا حفره حفره بودن سقف مجوف، افزایش ارتفاع دال برای پوشش دادن دهانه‌های وسیع‌تر می‌باشد. در ادامه به بررسی انواع دال مجوف و نکات اجرایی آن‌ها می‌پردازیم. تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

 

سقف مجوف چیست؟

مجوف به معنای میان تهی یا تو خالی بوده و همان طور که قبلا گفته شد سقف مجوف دارای حفراتی داخل خود است که از حفره ها به منظورهای مختلف در ساختمان استفاده می شود سقف مجوف یکی از روش های جدید و مدرن ساخت سقف محسوب می شود. قیمت بسیار مناسب این نوع از سقف باعث شده تا به یکی از روش های محبوب در بین سازندگان تبدیل شود. برای ساخت این سقف نیاز به مصالح خاصی نداریم و با میل گرد و بتن می توان آن را ساخته و اجرا نمود. به طور کلی میتوان گفت در دال های مجوف از یک سری المان پرکننده استفاده می‌کنند که این امر باعث توخالی شدن سقف می‌شود. کاهش هزینه تمام شده این سقف‌ها باعث شده مورد توجه بسیاری از سازندگان قرار بگیرند. زمانی که المان‌های پرکننده داخل سقف قرار می‌گیرند، آن قسمت‌ها خالی از بتن شده و این امر موجب کاهش بار مرده سقف می‌شود.

 

مراحل اجرای سقف با دال مجوف چیست؟

در اجرای سقف با دال مجوف، برای افزایش ارتفاع دال و در عین حال کاهش و یا ثابت ماندن وزن دال، اقدام به استفاده از اجزاء پرکننده‌ی سبک می‌شود. روش اجرای این سیستم به این صورت است که ابتدا مراحل شمع‌بندی و کف‌گذاری انجام می‌شود و سپس یک ردیف آرماتور در پایین و یک ردیف در بالای مصالح پر کننده اجرا می‌گردد.

جهت اجرای دال مجوف ابتدا باید زیرسازی سقف انجام شود، قالب بندی سقف به طور کامل در مورد نکات اجرایی آن صحبت می‌کنیم. پس از اجرای زیرسازی و قالب بندی سقف، مش آرماتورهای تحتانی اجرا می‌شود. جهت جلوگیری از چسبیدن مش تحتانی به قالب، باید از اسپیسر استفاده کرد. پس از اجرای مش آرماتورهای تحتانی، المان‌های پرکننده روی آن‌ها قرار می‌گیرند.

پس از تثبیت آرماتورها و مصالح پرکننده، نوبت به بتن ریزی یکپارچه بر روی سقف می‌رسد. در این نوع سیستم سقف در حالت‌های مختلفی اجرا می‌شود که فرق اصلی هر یک از حالات در مصالح پرکننده می‌باشد. معروف نوع این سقف‌ها کوبیاکس و یوبوت می‌باشد که در تصویر زیر نشان داده شده است.

در مرحله بعد، مش آرماتورهای فوقانی اجرا شده و تثبیت می‌شوند و در مرحله آخر بتن ریزی سقف انجام می‌گردد. بتن ریزی سقف باید به صورت پیوسته انجام شده و از ایجاد درز سرد جلوگیری کرد. هنگام بتن‌ریزی دال‌های مجوف گاهی اوقات برای جلوگیری از جابه‌جایی پرکننده‌های میانی و به هم خوردن تراز آن‌ها، بتن ریزی را در دو مرحله انجام می‌دهند. در مورد شکل پرکننده هر سقف مجوف در ادامه توضیح خواهیم داد.

 

اجزای سقف مجوف چیست؟

  • حجم پر کننده
  • دو دال فوقانی و تحتانی به ضخامت 5 تا 8 سانتی متر
  • تیرچه های بتن بین احجام

 

تفاوت این سیستم سقف با روش تیر و دال معمولی چیست؟

سیستم این سقف درواقع همان سیستم سقف تیردال است که با ایجاد تغییردر اجرا و نوع مصالح بکار رفته باعث بهبود و پیشرفت آن شده است. این تغییرات شامل موارد زیر است:

  • فاصله تیرهای میانی تا حدود زیادی و بمیزان حداکثر 75 سانتیمتر بهینه شده.
  • همچنین عرض تیرها بسیار کاهش یافته که این مقدار در حدود 10 تا 20 سانتی‌متر است.
  • مقدار ضخامت دال در سیستم سقف مجوف به کمترین میزان اجرایی یعنی در حدود 6 تا 10 سانتی‌متر کاهش یافته است.

 

انواع سیستم های سقف مجوف چیست؟

دال‌ مجوف بسته به شکل المان پرکننده و نحوه اجرای آن، انواع مختلفی دارد که در ادامه به شرح آن‌ها می‌پردازیم.

 

سیستم سقف کوبیاکس

سیستم کوبیاکس سقف مجوف، همان ایده ایجاد فضای خالی بین دال به‌منظور کاهش وزن است. این سیستم با استفاده از قرارگیری قالب‌های بیضی شکل در شبکه‌های فلزی صورت می‌گیرد و برای نصب راحت‌تر در میان آرماتورهای بالایی و پایینی دال واقع می‌گردد. المان‌های پرکننده سقف کوبیاکس کروی شکل بوده و در دو نوع تخت Slime-Line  و کروی Eco-Line تولید می‌شوند.

اجزاء اصلی تشکیل دهنده سقف کوبیاکس شامل:

1) ماژول‌های قفسه‌ای همراه با گوی‌های پلاستیکی از جنس پلی اتیلن یا پلی‌پروپیلن

2) بتن

3) شبکه مش فوقانی و تحتانی

ماژول‌ها بر اساس تعداد مورد نیاز توسط قیچی بریده شده و در جای خود قرار می‌گیرند.

 

سیستم سقف یوبوت

سقف یوبوت از دیگر انواع سقف مجوف است که از مجموع تیرهای آی شکل عمود برهم و قالب‌های یوبوت از جنس پلی‌پروپیلن بازیافت شده تشکیل می‌شوند. در دال مجوف یوبوت از المان‌های پرکننده مکعب مستطیل شکل استفاده می‌کنند. این پرکننده‌ها برای تحمل بار گسترده در حدود 80 الی 100 کیلوگرم طراحی شدند. پرکننده‌هایی که در سقف یوبوت استفاده می‌شوند به چهار دسته زیر تقسیم می‌شوند:

  • تک
  • دوبل
  • یوبوت اصلاح شده
  • یوبوت از جنس پلی استایرن

 

سیستم سقف بابل‌دک

بابل‌دک که با ایجاد فضاهای کروی توخالی در داخل دال و ایجاد دال دوطرفه مجوف و با همان ویژگی دال توپر و وزن کمتر، ابداع شده است. این فضاهای خالی باعث کاهش وزن دال تا حدود 35 درصد می‌شود و در کل می‌تواند وزن پروژه را تا 3 درصد کاهش دهد. المان‌های پرکننده سقف بابل دک، کروی شکل هستند. تفاوت آن با سقف کوبیاکس از نوع Eco-Line این است که پرکننده‌های سقف کوبیاکس به شکل ماژول‌های نواری هستند که حدود 2.5 متر طول دارند. اما پرکننده‌های سقف بابل دک به شکل پانل تولید شده و به ابعاد دلخواه وارد کارگاه می‌شود. استفاده از این این سیستم موجب کاهش 35 درصدی وزن سقف می‌شود. اجزاء اصلی سازنده این سقف عبارتند از:

1) پانل‌های قفسه‌ای با گوی‌های پلاستیکی

2) بتن

3) آرماتورهای عرضی با قطر 6 میلی‌متر

4) میلگرد دوخت

 

آیا سقف وافل جزء دال مجوف است؟

متاسفانه برخی از مهندسین سقف وافل را نوعی دال مجوف می‌نامند. در صورتی که سقف وافل نوعی دال مشبک است و مقطع T شکل دارد. سطح کار تمام شده این سقف دال بتنی به صورت مشبک است، در حالی که دال مجوف، سطح کار تمام شده مسطحی دارد. در اکثر طراحی‌ها دال مشبک به دلیل وزن کمتر نسبت به دال مجوف در دهانه‌های بلندتری استفاده می‌شود.

 

سقف وافل چیست ؟ کاربرد، مزایا و معایب و چگونگی اجرای سقف وافل را با هم بررسی میکنیم. در واقع سقف وافل یکی از انواع سقف های بتنی است که علاوه بر ظاهری شکیل، مزایای اقتصادی و فنی بسیاری را نیز دارد. برای اجرای این سازه از قالب وافل استفاده می شود که وزن مرده سازه را به مراتب کاهش می دهد. سازه وافل نمای زیبایی در سطح زیرین سقف ایجاد می کند. در سایت شرکت ایران وافل ضمن آشنایی با پیشینه تاریخی با روش اجرا، نحوه طراحی، مزایا و معایب سقف وافل و همچنین کاربرد آن آشنا می شوید و به سوال سقف وافل چیست؟ پاسخ داده می شود.

 

همچنین انواع و جزئیات مهم در مورد سقف وافل بیان و سوالات متداول شما پاسخ داده خواهند شد. بنابراین اگر قصد دارید اطلاعات جامعی درباره سقف وافل کسب نمایید، پیشنهاد می کنیم تا آخر این مطلب با ایران وافل همراه باشید.

 

ایران وافل اولین تولید کننده قالب وافل، سقف وافل اجرا شده در تهران

 

سقف وافل چیست؟ 

تاریخچه سقف وافل از ابتدای قرن 19 میلادی با پیشرفت فناوری های سازه ای، ماشین آلات مدرن در زمینه ساختمان سازی شروع می شود. سقف وافل در ابتدا به صورت اصولی در کشورهای آمریکایی و اروپایی اچرا گردید. مزیت ها و راحتی و از همه مهمتر استقامت این سقف ها باعث شد تا امروزه نیز از این سیستم سازه ای استفاده شود. بسیاری از مهندسان و طراحان سازه های حرفه ای برای ساختمان های خاص و سازه های پیشرفته نیز سقف وافل را انتخاب می نمایند. از سقف وافل در سازه های مختلفی با دهانه های وسیع مانند فروشگاه ها، پارکینگ ها، هتل ها، مراکز تجاری، موزه ها، دانشگاه ها، لابی ها، استخرها و سالن های ورزشی نیز بهرمند می شوند.

برای اینکه به سوال سقف وافل چیست و تاریخچه آن، پاسخ دهیم باید به تاریخ خود رجوع کنیم. جالب است بدانید ایده باربری دو طرفه به دوره هخامنشیان یعنی حدود 2500 سال پیش بر می گردد. طبق آثار بجا مانده و مطابق تحلیل باستان شناسان، سقف تخت جمشید از الوارهای چوبی متعامد تشکیل شده بود. همچنین ایده بکار گیری عملکرد سقف وافل را در بنای آکروپولیس یونان، هم دوره با هخامنشیان می توان دید.

 

نحوه اجرای سقف وافل

اجرای سقف وافل چنین مرحله دارد. به طور خلاصه هر کدام از این مراحل را در ادامه شرح می دهیم. از جمله این مراحل می توان به زیر سازی سقف وافل، قالب چینی، آرماتور گذاری، بتن ریزی، قالب برداری و عملیات نازک کاری اشاره داشت.

 

عملیات زیر سازی سقف وافل

اولین مرحله اجرای سقف وافل عملیات زیر سازی است که با نصب جک ها آغاز می شود و با کار گذاشتن قالب های وافل ادامه می یابد. اما تفاوت اجرای سقف تیرچه با سقف وافل چیست؟ نصب جک ها مانند سقف تیرچه بلوک انجام می شود و نیازی به قالب فلزی نیست چراکه قالب های وافل مستقیم روی قوطی های فلزی قرار می گیرد و تمام فضای مورد نیاز برای نگه داری بتن تازه را تامین می کنند. . البته خالی از لطف نیست که بدانید در اصلاح خودمانی مهندسان و پیمانکاران سقف وافل به این مرحله، مرحله شاسی کشی نیز خواهند گفت. در واقع این مرحله زمینه را برای چیدن قالب های وافل بر طبق پلان قالب چینی، مهیا می سازد.

 

مرحله قالب چینی وافل

پس از جایگذاری قالب های وافل، عملیات میلگرد گذاری و آرماتور بندی آغاز می شود. در حین میلگرد گذاری عبور و مرور عوامل اجرایی بدون مشکل انجام می شود. چراکه قالب ها از استحکام بالایی برخوردارند. البته این ویژگی در حین اجرا بسیار حائز اهمیت می باشد. به دلیل رفت و آمدن آسان کارگران قطعاً زمان اجرای سقف کوتاهتر خواهد شد. این امر بعد از استحکام سازه دومین عاملیست که تیم ایران وافل آن را با اجرای سقف وافل میسر می نماید.

 

بتن ریزی سقف وافل

پس از کنترل های نهایی، عملیات بتن ریزی انجام شده و در صورت تمایل سطح بالایی نیز کاملا سیقل می گردد این کار می تواند با استفاده از ماله پروانه ای انجام شود. اگرچه این کار زیبایی و کیفیت کار را بالا می برد اما الزامی نیست.

 

مرحله قالب برداری سقف وافل

پس از گذشت زمان و تکمیل فرآیند عمل آوری، بتن سخت شده و عملیات قالب برداری انجام می شود. در این مرحله باید دقت کرد تا قالب ها در بتن گیر نکنند و در هنگام بیرون کشیدن دچار ترک خوردگی نشوند. چراکه قالب های وافل چند بار مصرف هستند بنابراین توصیه می شود، در حفظ و نگهداری آنها بسیار مراقبت نمایید.

 

عملیات نازک کاری waffle

نازک کاری مرحله نهایی سقف است. در برخی از سالن ها و اتاق ها در این مرحله از سقف کاذب استفاده می نمایند. در مقابل در برخی از سالن ها از نمای سقف به عنوان نمای اکسپوز و نهایی بهرمند می شوند که می توان با نورپردازی و طراحی های چشم نواز آن را به کار گرفت.

 

ملزومات طراحی سقف وافل چیست؟

امروزه طراحی سقف وافل مانند دیگر مسائل طراحی به کمک نرم افزارها و بر اساس آیین نامه ها انجام می شود. معمولا برای طراحی این سازه از نرم افزار سیف Safe و  Etabs استفاده می شود. برای طراحی آیین نامه و راهنما های متفاوتی وجود دارد. در ایران وحدت رویه ای در این خصوص وجود دارد و طراحی نباید سلیقه ای صورت گیرد.

 

پارامتر طراحی وافل چیست؟

اما پارامترهای طراحی چیست؟ پارامترهای مورد نظر در طراحی این سازه شامل ضخامت دال، فاصله دو محور تیرچه، عرض و عمق تیرچه و ضرایب سختی دال می باشد. البته در سقف وافل تیرچه به شکل پیش ساخته وجود ندارد و عرض تیرچه با فاصله بین دو لبه قالب وافل مشخص می شود که عموما بین 10 تا 12 سانتی متر است. به طور خلاصه تیرچه ها درجا میلگرد گذاری و بتن ریزی می شوند.

 

نکات مهم طراحی دال وافل

برای اینکه با حدود طراحی آشنا شوید و از مقادیر پارامتر آن تخمینی داشته باشید از نکات نیز می توانید استفاده کنید:

نسبت ضخامت دال به دهانه 1 به 24 است و ضخامت تقریبی کل دال بین 250 تا 500 میلی متر می باشد. که مقدار 35 سانی متری آن متداول تر است.

عرض تیرچه یا فاصله دو لبه قالب حداقل 100 و حداکثر 150 میلی متر است. عرض تیرچه 12 سانتی متری متداول تر است.

فاصله محور تا محور تیرچه حداقل 600 و حداکثر 915 میلی متر می باشد. فاصله 800 میلیمتری از جنبه زیبایی بیشتر توصیه می گردد.

طراحی سازه با سقف وافل 

بسیاری از مهندسان و کارفرمایان علاوه بر استحکام سازه به دنبال راهی برای کاهش هزینه ها نیز هستند. از این رو پیشنهاد اجرای سقف وافل در سازه یکی از توصیه های قطعی ما به کارفرمایان می باشد. چراکه علاوه بر کاهش هزینه ها، ایمنی کارگران را نیز حفظ می کند. علاوه بر این می توان در طی یک برنامه مشخص و یک پیمانکار با تجربه مدت زمان پروژه را نیز با اجرای سقف وافل کاهش داد که این مهم هم به نفع کارفرما و هم به نفع مجری خواهد بود.

مهمترین مزیت سقف وافل حذف ستون های متعدد و دهانه های بلند تر است. ستون های اضافه علاوه بر تاثیر منفی در معماری سازه، وزن و هزینه تمام شده آن را نیز افزایش می دهد.این سازه با پوشش دهانه های طولانی تر، این امکان را ایجاد می کند که تعداد ستون های موردنیاز سازه کمتر شود. علاوه بر این، ساختار مشبک ظرفیت باربری را نسبت به دال های معمولی افزایش می دهد.

افزایش ظرفیت باربری به همراه حذف ستون و کاهش وزن مرده برابر است با صرفه جویی اقتصادی و کاهش هزینه تمام شده پروژه.

 

طراحی سقف وافل در معماری

از بعد معماری نیز سقف وافل به کمک انواع قالب ها، فضای مناسبی را برای پیاده سازی طرح های معماری فراهم می کند. از فضای مشبک ایجاد شده برای نورپردازی و یا اجرای نماهای جذاب استفاده می گردد.

از مزایای اجرایی سقف وافل می توان به حذف تیرچه های پیش ساخته اشاره کرد که علاوه بر هزینه حمل و نقل و انبار کردن، فرآیند اجرا را نیز دردسر ساز می کند.

از لحاظ فنی نیز، در اجرای این نوع سقف به دلیل جنس پلی پروپیلن یا پلاستیکی قالب ها، جذب آب بتن بسیار کاهش یافته و ویبراسیون بتن به راحتی انجام می شود. در نتیجه کیفیت بتن در حد مطلوبی خواهد بود.

مهمترین سازه ای که با سقف وافل ساخته شده است

به دلیل مزایای فنی، اقتصادی و زیبایی شناسی، از این سازه در صد سال اخیر در بسیاری از سازه های مهم استفاده شده است. تئاتر ملی بریتانیا یکی با شکوه ترین مکان های هنری است که از این روش برای اجرای بخشی از سقف آن استفاده شده است. این بنا در سال 1976 در شهر لندن ساخته شده و بیش از 2000 نفر ظرفیت دارد.

 

سازه های مهم ساخته شده با سقف وافل چیست؟

متروی واشنگتون نیز از آثار بی نظیر مهندسی است که در بخشی از آن سرتاسر سقف تونل به شکل وافل اجرا شده است. سازه آن علاوه بر صلبیت و یکپارچگی، منظره باشکوهی را ایجاد نموده است.

از دیگر نمونه های بکارگیری دال وافل در دنیا به موارد زیر می توان اشاره کرد:

• ساختمان لجستیک و ارتباطات مادرید، اسپانیا

• خانه برانگارو، سیدنی، استرالیا

• سالن گالبریس،کالیفرنیا، آمریکاد

مزایای استفاده از سقف مجوف چیست؟

مزایای اقتصادی سقف مجوف

  • کاهش ستون‌های داخل ساختمان و در نتیجه کاهش هزینه‌های مرتبط با آن
  • کاهش مصرف میلگرد و بتن در مقایسه با سیستم‌های مشابه
  • کاهش هزینه‌های نازک‌کاری و لوله‌کشی در زیر سقف و سهولت در اجرای آن
  • حذف ستون‌های اضافی برای ایجاد پارکینگ‌های بیشتر
  • کاهش هزینه قالب‌بندی نسبت به سایر روش‌های تیردال
  • کاهش هزینه‌های نصب سقف کاذب

 

مزایای اجرایی سقف مجوف

  • حذف تیرها و آویزها
  • امکان تحمل بار زیاد در سقف
  • مقاومت زیاد و عملکرد مطلوب در برابر زلزله
  • قرارگیری دو لایه دال به‌صورت مشبک در قسمت بالایی و پایینی سقف مجوف که باعث ایجاد استحکام زیادی در بالای دال می‌شود و این امر نیروهای زلزله را به عناصر باربر جانبی انتقال می‌دهد.

 

مزایای فنی سقف مجوف

  • کاهش تعداد ستون‌ها
  • امکان حذف تیرها و آویزها
  • وزن کم، ضخامت کم و دو طرفه بودن
  • اثرات معماری در سقف مجوف
  • مقاومت زیاد در برابر حریق
  • بهبود کارایی سقف از لحاظ لرزش و عایق صدا و حرارت
  • عدم محدودیت برای استفاده در آب و هوای مختلف

 

مزایای معماری سقف مجوف

  • افزایش ارتفاع مفید طبقات
  • ایجاد فضاهای وسیع تر
  • امکان ستون‌گذاری نامنظم
  • آزادی عمل بیشتر برای طراحی فضاهای معماری

 

آیا می دانید معایب سقف مجوف چیست؟

استفاده از هر وسیله یا تجهیزاتی بدون عیب و ایراد نیست و این موضوع در مورد این سقف نیز قطعا صدق می کند. می خواهیم به 2 عیب اصلی استفاده از این سقف اشاره کنیم تا بتوانید با دانستن تمامی جنبه های استفاده از این نوع سقفها بتوانید با خیال راحت به خرید و نصب آن در پروژه خود بپردازید.

  • عدم تطابق سقف مجوف با آیین نامه ها
  • نیاز به نیروی کاملا تخصصی در اجرای سقف مجوف

 

آیا میدانید تفاوت سقف وافل یک طرفه و دو طرفه چیست؟

نوع سقف وافل یک طرفه و دوطرفه در مرحله اول با توجه به طول و عرض دهانه تعیین می شود. اما معیار انتخاب یک طرفه یا دوطرفه در سقف وافل چیست؟ در ساده ترین حالت اگر نسبت طول دهانه به عرض آن بیشتر از 2 باشد عملکرد یک طرفه است. در صورتی که این مقدار کم تر از 2 باشد عملکرد سقف دو طرفه است. اما طول دهانه نیز بسیار مهم است. در کل هنگامی که طول دهانه بیشتر از 9 متر باشد سقف وافل دو طرفه باید اجرا شود. سقف وافل یک طرفه در دهانه های کوتاه تر از 8 و نوع دوطرفه در بیش از 8 متر اقتصادی تر است.

اگر فاصله ستون ها از 8 متر کم­تر باشد ترجیح می­دهیم از وافل یک طرفه استفاده نماییم. البته انتخاب سیستم سقف به تعداد طبقات و وجود دیوار و نوع تیر ریزی و پلان سازه نیز بستگی دارد. اگر بخواهیم این دو نوع سقف را از نظر شکل ظاهری با هم مقایسه کنیم  وافل یک طرفه معمولا قالب­ هایی مستطیل شکل و  وافل دو طرفه قالب ­هایی مربعی دارد. به این ترتیب نمای وافل دوطرفه مربع های منظم و نمای وافل یک طرفه مکعب های مستطیلی است که از زیر دیده می شود.

 

مقایسه شیوه اجرای وافل یک طرفه و دو طرفه

  اجرای سقف وافل دو طرفه و یک طرفه ویژگی های منحصر به فرد خود را دارد. اما تفاوت در اجرای نوع یک طرفه و دوطرفه سقف وافل چیست؟ در اجرای نوع یک طرفه تیرهای میانی را نمی توان حذف کرد. این نوع سقف لزوما بر روی تیرها قرار می­گیرد. میلگرد گذاری تیرچه ها نیز در یک جهت است. سقف وافل یک طرفه دارای دو تکیه گاه ستونی است که بار را از سقف به ستون منتقل می کنند. این نوع سقف عملا با سقف تیرچه تفاوتی ندارد. تنها تفاوت سقف وافل یک طرفه و تیرچه در نوع اجرا می باشد. در وافل یک طرفه نیاز به تیرچه و یونولیت و یا بلوک نمی باشد.

در سقف وافل دو طرفه در هر دو جهت تیر ها یا ستون ها به عنوان تکیه گاه عمل می کنند. در کل چهار تکیه گاه برای انتقال بار به ستون وجود دارد. از نظر میلگرد گذاری در سقف وافل یک طرفه از میلگردهای حرارتی استفاده می شود اما در وافل دو طرفه در هر دو طرف از میلگرد اصلی به شکل شبکه استفاده میشود.  در حالت کلی اجرای سقف وافل دو طرفه از نظر اقتصادی هزینه بیشتری اما مزایای خاص خود را دارد. از مهم ترین مزایا می­توان به اجرا در دهانه های وسیع، حذف تیرهای میانی و… اشاره نمود.

 

آیا سقف وافل در اسکلت فلزی هم قابل اجراست؟

سقف وافل که برخی آن را به عنوان سقف مشبک می شناسند در ساخت انواع سوله های صنعتی، کتابخانه، آمفی تئاتر و … مورد استفاده قرار میگیرد.  اما عده بسیاری به دنبال این سوال هستند که آیا در اسکلت فلزی هم قابل اجراست؟ عده بسیاری به دنبال اجرای این نوع سقف در سازه های فولادی هستند. باید گفت سقف وافل را می توان در سازه های فولادی نیز به کار گرفت. در ادامه عملکرد سقف وافل، مزایای استفاده از سقف وافل در اسکلت های فولادی را مورد بررسی قرار می دهیم.

 

عملکرد دال وافل در سازه های فولادی

سقف وافل در پروژه های فولادی نیز مانند پروژه های بتنی قابلیت اجرایی دارد. اجرای این سقف در سازه های فولادی دیتیل اجرایی خاص خود را دارد. سقف وافل یک طرفه مانند سقف یونولیت در سازه های فولادی عمل می کند. می توان وافل دو طرفه و هم وافل یک طرفه را در سازه های فولادی اجرا کرد. استفاده از این نوع دوطرفه سقف در سازه های فولادی موجب ایجاد دهانه های بلند تر در سازه و در نتیجه کم شدن مقطع ستون ها می شود. این عامل میتواند از نظر اقتصادی نیز به پروژه کمک کند.

 

مزایای سقف وافل در اسکلت فلزی

اجرای سقف وافل در اسکلت فلزی هزینه ها را بسیار کاهش و دهانه ها را افزایش می دهد. چون نیاز نیست مصالح فلزی برای این نوع سقف خریداری شود می تواند گزینه بسیار خوبی برای کاهش هزینه ها نسبت به سقف هایی نظیر کرمیت، عرشه فولادی باشد.  در این نوع سقف می توان تیرهای فرعی را حذف کرد و یا سقف را به صورت کامپوزیت اجرا نمود. در اجرای سقف وافل دوطرفه می توان سقف را بدون نیاز به تیر مستقیم به ستون ها وصل کرد. استفاده از این سقف در حالت یک طرفه و دوطرفه می تواند در حالت وجود تیر های میانی طراحی و اجرا شود. اجرای اسکلت فلزی بدون تیر میانی اجرا را آسان تر و اقتصادی تر کند.

 

حداکثر دهانه سقف وافل چقدر است؟

مهم ترین ویژگی سقف وافل اجرای در دهان های بلند است. اما حداکثر دهانه سقف های وافل یک طرفه و دو طرفه با هم فرق دارد. با توجه به نکاتی ساده می توان حداکثر دهانه سقف وافل را به شکل تقریبی تعیین کرد. در سقف وافل بتن قسمت زیرین حذف می شود و در نتیجه باعث سبک تر شدن سقف و افزایش دهانه ها می شود. این مساله یکی از مزایای خاص سقف وافل نسبت به سایر سقف ها است. دلیل اصلی بلند بودن دهانه در سقف وافل عملکرد دوطرفه و حذف بتن ناکارامد است.

پیش از این در سایت ایران وافل در مورد سقف های وافل یک طرفه و دو طرفه صحبت کردیم و شما را با تفاوت های هر یک از آن ها آشنا ساختیم. سقف وافل یک طرفه عملکردی مانند سقف تیچه بلوک دارد و وجود تیرهای میانی در این نوع سقف­ها ضروری است. این سقف ها به دلیل این که عملکردی یک طرفه دارند معمولا نمی­توان دهانه ­ها را بیشتر از 8 تا 9 متر برای آنها در نظر گرفت.

 

بیشترین دهانه سقف وافل دو طرفه

در سقف وافل دو طرفه تیرچه ها باری تحمل نمی کنند و در واقع نقش تکیه گاهی ندارند بلکه بار از این نوع سقف توسط ستون ها در چهار طرف به فونداسیون منتقل می شود. از این رو این گونه سقف ها مقاومت بیشتری داشته و میتوان آنها را در دهانه های بلندتری اجرا کرد. حداکثر طول دهانه سقف وافل دو طرفه میتواند 12 متر باشد. شرایط خاص بیشترین دهانه سقف وافل تا 16-17 متر نیز قابل اجرا است. در شرایطی که اندازه دهانه بیشتر از 12 متر انتخاب شود توصیه می شود از تیرهای آویزدار استفاده نمود. استفاده از تیر های آویز دار سقف را اقصادی تر می کند.

 

فاصله ستون ها در سقف وافل چقدر است؟

سقف وافل شرایطی را به وجود می آورد تا ایده های معماری دلخواه خود را پیاده سازید. با این سیستم سازه ای می توانید فاصله ستون ها را به طور دلخواه انتخاب کنید. در انتخاب فواصل بیشتر ممکن است سقف وافل توجیه فنی و اقتصادی نداشته باشد. در ادامه این مطلب ذکر می شود که فاصله ستون ها در سقف وافل چقدر است؟ تا چه فاصله ای می تواند مقادیر تئوری اجرایی باشد؟

 

فاصله ستون های سقف وافل چند متر باشد؟

در واقعیت فاصله ستون ها در سقف وافل تا 17 متر میتواند اجرا شود. برای فواصل بیش از این مقدار تمهیدات ضروری نیاز است. بیشترین کاربرد سقف وافل دوطرفه در دهانه های حدود 12 متر می باشد. استفاده از نوع یک طرفه نیز برای دهانه های تا 8 متر متداول است. معمولا برای دهانه های بیشتر از  7متر از این نوع سقف به فراوانی استفاده می شود. استفاده از این سازه در دهانه های کم تر نیز قابل کاربرد است.

میتوان از سقف وافل برای مکان هایی که فاصله ستون ها  زیاد باشد مانند تالارها، کتابخانه ها و سایر مکان ها استفاده کرد، هنگام تعیین محل ستون ها در سقف وافل باید به محل قرارگیری ستون ها دقت شود، ستون گذاری نباید مزاحم ایده های معماری شوند.

 

نکات ضروری در تعیین فاصله ستون ها در سقف وافل

  • ترجیح داده می شود ستون ها در سازه ها با سقف وافل داخل دیوار قرار بگیرند، این امر الزامی نیست.
  • لازم نیست ستون ها حتما در یک آکس باشند.
  • لازم نیست فاصله ستون ها یکسان در نظر گرفته شود.
  • داشتن نظم در قرار دادن ستون ها و تنظیم فاصله آن ها اهمیت دارد. تا جایی که می توان باید از نامنظم شدن سازه جلوگیری کرد.
  • هر چه فاصله ستون ها در سقف وافل بیشتر باشد ابعاد بزرگ تر خواهد بود.

 

مقدار بتن مصرفی در سقف وافل چقدر است؟

کاهش بتن مصرفی از مهم ترین مزایای سقف وافل است. اما در دو نوع سقف وافل یک طرفه و دو طرفه میزان بتن مصرفی نیز با هم فرق دارند. میزان بتن مصرفی در سقف با توجه به ضخامت سقف و نوع عملکرد مشخص می گردد. در سقف وافل دو طرفه تیرچه ها در دو جهت می باشند و معمولا مصرف بتن بالاتری دارند. اما این سقف ها به دلیل عملکرد دو طرفه معمولا دهانه های بزرگتری را پوشش می دهند.

برای محاسبه بتن مصرفی می توان شصت درصد از ضخامت دال وافل را به عنوان حجم بتن در نظر گرفت. در این محاسبه تقریبی حجم بتن تیر و قسمت های تو پر باید جداگانه محاسبه شود.

 

مقدار بتن مصرفی سقف وافل به چه عاملی بستگی دارد؟

یکی از عواملی که میزان بتن  مصرفی در سقف وافل به آن بستگی دارد اندازه دهانه سقف است. پس از محاسبات و تعیین دقیق ضخامت دال و جاگذاری وافل میزان بتن مصرفی در سقف یک طرفه و دو طرفه محاسبه می شود. هر چه دهانه بزرگ تر باشد میزان بتن مصرفی نیز بیشتر خواهد بود، اندازه قالب سقف نیز در میزان بتن مصرفی موثر است. هدف از طراحی و اجرای سقف وافل صرفا صرفه جویی در بتن نیست، مسئله مهم این است که با کم شدن وزن سقف سازه سبک تر می شود،همچنین میزان مصرف میلگرد کاهش یافته و سازه نیز سبک تر می گردد.

 

نکات مهم در زمان قالب برداری سقف وافل

یکی از مزایایی که سقف وافل نسبت به سایر سقف ها جداسازی قالب ها بعد از اجرای سقف می باشد. اگرچه پرداخت هزینه قالب ها ابتدای پروژه انجام می شود. این قالب ها بارها و بارها قابل استفاده هستند. چراکه در هنگام قالب برداری ممکن است قالب ها شکسته یا دچار ترک خوردگی گردد. همچنین در صورت نداشتن مهارت امکان فرورفتگی قالب ها در بتن را دارند. البته این اتفاق ممکن است در زمان بتن ریزی پیش بیاید. برای جلوگیری از جابه جایی قالب ها نیز قالب وافل قفل دار را پیشنهاد می نماییم. این قالب ها از زیر به هم قفل شده اند. در هنگام قالب برداری به راحتی قفل آنها را باز می کنیم و قالب ها را بیرون می کشیم .

 

نکات ضروری قالب برداری سقف وافل

بهتر است برای بیرون کشیدن وافل لازم است قالب وافل با نظارت مهندس اجرا چرب شود. فراموش نکنید برای این کار تنها می توان از روغن های گیاهی استفاده کرد. در حین چرب کردن مواظب باشید میلگردهای موجود در سقف چرب نشوند. این مساله ممکن است چسبندگی میلگردها به بتن را از بین ببرد.

زمانی باید کار جدا کردن قالب های سقف وافل را انجام دهید که بتن به مقاومت کافی رسیده باشد. یتن ریزی در این سقف آسان تر از سایر روش هاست و همچنین عمل ویبره زدن بهتر انجام می شود، تمام این مسائل در عمل آوری بتن موثر هستند.

مدت زمانی که باید صرف بیرون کشیدن قالب های سقف وافل کنیم بر حسب دما تعیین می شود. باز کردن تیر های میانی نیز همچون سقف باید پس از مدت زمان مشخص انجام شود.

قالب وافل از چهار طرف باید به بیرون کشیده شود. به هیچ وجه با اجسام نوک تیز درکارگاه این کار را انجام ندهید زیرا ممکن است قالب آسیب ببیند. در صورتی که به صورت صحیح قالب وافل را بیرون بکشید می توانید چندین بار از آن استفاده کنید.

نکات مهم اجرایی در تزیینات سقف وافل

 سقف وافل علاوه بر مزایای فنی و اقتصادی زیاد موجب لوکس تر شدن خانه شده و جنبه تزئیناتی نیز دارد. از جمله مواردی که در تزئینات سقف موثر است می توان به مواردی نظیر موارد زیر اشاره کرد:

 

داشتن شکل منظم و مرتب نمای سقف را بسیار زیبا میکند. همچنین این سقف به دلیل مشبک بودن موجب میشود خانه دلبازتر به نظر رسد، در نتیجه جنبه تزئیناتی بیشتری دارد. نمای این سقف زیبا است و لازم نیست از سقف کاذب برای تزئینات استفاده شود. اگر سقف با دقت زیادی اجرا شود میتوان آن را در حین اجرا تزیین کرد.

 

از روش های تزئین سقف وافل می توان به تعبیه لامپ های رنگی که موجب زیبایی سقف می گردد اشاره کرد. این سقف از قالب های مستطیلی و مربعی تشکیل می شود. می توان آنها را رنگ آمیزی کرد و طرح های دلخواه را بر روی آن اجرا نمود.استفاده از نورپردازی متفاوت در هر قسمت مربعی یا مستطیلی شکل زیبایی خانه را چند برابر می کند. داشتن دقت بالا در حین اجرای سقف موجب با کیفیت تر شدن تزئینات می شود.

 

برای اجرای سقف وافل چقدر باید هزینه کنیم؟

هزینه سقف وافل به عوامل گوناگونی بستگی دارد. نوع قالب، وزن قالب، کیفیت مواد اولیه قالب از مهمترین عوامل در قیمت قالب وافل می باشد. بعد از خرید قالب وافل نوبت به برآورد هزینه اجرای سقف وافل می رسد. تعداد سقف ها، طراحی سقف وافل، تجهیزات زیر سازی قالب چینی وافل، میلگرد گذاری و آرماتور بندی آن، روی قیمت نهایی سقف وافل بسیار تاثیر گذار است. بنابراین به طور کلی هزینه های مربوط به سقف وافل به دو دسته خرید قالب وافل و اجرای سقف وافل تقسیم بندی می شوند.

 

بهترین و ارزانترین خرید قالب وافل 

بهترین فروشنده قالب وافل شرکتی است که بدون واسطه و با کوتاه کردن دست دلالان بتواند خود تولید کننده قالب های وافل باشد. همچنین کیفیت قالب وافل را تایید کرده و ضمانت نامه ی معتبری در برابر آن به کاربران در هنگام خرید تحویل دهد. یکی دیگر از موارد مهم در این خصوص باز خرید قالب وافل است. چراکه بعد از اجرای سقف وافل بسیاری از کارفرمایان دیگر نیازی به آن قالب ها ندارد. تیم ایران وافل علاوه بر تولید قالب وافل و فروش قالب های وافل به طور مستقیم و بدون واسطه، قالب های استفاده شده شما را بعد از اتمام پروژه خریداری می نماید.

 

عنوان نظر :
نام شما :
ایمیل :